top of page

סימפיזיוליזיס בהיריון

אחת מהתופעות הלא סימפטיות של ההיריון עלולה להיות כאבים במפשעה ו/או כאבי גב, כתוצאה מהתרחבות יתר של האגן. מי בסיכון יתר לסבול מסימפיזיוליזיס? האם זה מסוכן? איך מטפלים, והאם זו סיבה מספקת לשמירת היריון?

עודכן: 15.11.2020 

 

בקיצור

01

כאבים במפשעה יכולים להופיע בתחילת ההיריון - סביב שבוע 12 - ולהמשיך עד לאחר הלידה.

02

תנועות המערבות את הרגליים יובילו לכאב ניכר. טיפוס במדרגות עלול להפוך למשימה קשה.

03

הטיפול הוא לרוב על ידי נטילת משככי כאבים ומנוחה. במצבים חריפים יומלצו טיפולי פיזיותרפיה.

 

"אני אומרת לך, פרופסור, ההיריון הזה ממש לא דומה למה שהיה לי עם הבנות. הכל יותר קשה, והכאבים האלה... וואו, דוקטור, סיוט. לא יכולה לקום. מרגישה שהאגן שלי מתפרק. מין לחץ על המפשעה, ממש על העצם שמתחת לשיער הערווה. אני חייבת להחזיק את העצמות כדי להתהפך במיטה. מרגישה שהראש של הקטן משתפשף ולוחץ לי על העצמות באגן. אני חייבת שמירת היריון".

בת־אל פנתה לייעוץ בשבוע ה־15 להיריון עקב כאבי אגן עזים. התיאור היה כל כך אופייני כך שהאבחנה של סימפיזיוליזיס הייתה קלה להפליא.
 

מה זה סימפיזיוליזיס?

במהלך ההיריון מופרשים הורמונים שונים, כמו למשל הרלקסין, שמגמישים את רצועות הגוף כדי לאפשר לאגן להתרחב ולהימתח במהלך הלידה.

לרוב התהליך הזה אינו מלווה בכאב, אך לעיתים - בשל מפרק חלש של האגן - ההתרחבות היא גדולה מהממוצע וגורמת לתנועתיות ולחיכוך בין העצמות.

כתוצאה מכך האישה ההרה חווה כאבים במפשעה, או ליתר דיוק בעצם הפוביס (עצם החיק) ו/או כאבי גב, שהם הסימן הבולט ביותר לתופעה הנקראת סימפיזיוליזיס (באנגלית: Symphysis pubis dysfunction).

מתי מופיעים הכאבים האלה?

כאבים במפשעה יכולים להופיע בתחילת ההיריון - מסוף הטרימסטר הראשון (סביב שבוע 12) - ולהמשיך עד לאחר הלידה. ייתכן גם שהכאב יופיע רק לאחר הלידה, דווקא בסיום ההיריון.

על־פי רוב, התופעה חולפת לאחר משכב הלידה (6 שבועות אחרי הלידה).

התופעה שכיחה ב־0.2% עד 2.3% מההיריונות. היא שכיחה יותר אצל נשים מבוגרות עם היריונות חוזרים.

איך משפיע הסימפיזיוליזיס על הפעילות?

תלוי בהיקף התופעה. באופן עקרוני תנועות המערבות את הרגליים יובילו לכאב ניכר, אבל גם פעולות פשוטות כהתהפכות במיטה עלולות להכאיב. הליכה, ובעיקר טיפוס מדרגות, עלולות להפוך למשימה קשה וכואבת.

איך מטפלים בסימפיזיוליזיס?

הטיפול כולל ברובו שימוש במשככי כאבים והפחתת פעילות. במקרים מסוימים ניתן להיעזר ברפואה אלטרנטיבית, כמו למשל דיקור או רפלקסולוגיה. לא מעט נשים חוות הקלה בזכות תרגילי התעמלות או יוגה לנשים הרות. במצבים חריפים יומלצו טיפולי פיזיותרפיה.

דרכים נוספות השנויות במחלוקת כוללות את קשירת אזור האגן בחגורות אורתופדיות והפחתת פעילות של נשיאת משאות כבדים. ישנם מקרים נדירים ביותר שמסתבכים ואז נדרשת התערבות אורתופדית.

האם סימפיזיוליזיס מהווה סכנה לעובר או לאם?

על פי רוב אין סכנה לחיי האישה או לחיי העובר. במחקר נרחב שבוצע במרכז הרפואי אוניברסיטאי החולים סורוקה ופורסם בעיתון בינלאומי נבדקו תוצאות ההיריון של 154 נשים עם סימפיזיוליזיס.

תוצאות ההיריון במחקר היו דומות בקרב הנשים עם וללא סימפיזיוליזיס. לא נמצא שיעור מוגבר של תחלואה או תמותה של העוברים. עם זאת, התגלה שיעור גבוה יותר של ניתוחים קיסריים.

אבל, קשה היה לנטרל את השפעת הגיל מכיוון שידוע שגיל מבוגר הוא גורם סיכון לניתוחים קיסריים. בכל אופן אין מניעה ללידה רגילה עם סימפיזיוליזיס, ויתרה מכך, התופעה אינה מפריעה לתהליך הלידה ואולי להפך. הגמשת רצועות הגוף הרי נועדה לאפשר לאגן להתרחב ולהימתח במהלך הלידה.

האם סימפיזיוליזיס מהווה סיבה לשמירת היריון?

התשובה היא שלילית. אבחנה של סימפיזיוליזיס על ידי רופא נשים ללא פירוט והסבר אינה מספקת כדי לאשר שמירת היריון.

יש לפרט ולהדגיש את חומרת המחלה (אחרת לפחות אחוז אחד מהנשים ייצא לשמירת היריון בגלל התופעה). במקרים של הפסקת עבודה בשל סימפיזיוליזיס, יש לצפות כי לפני שהרופא ממליץ על שמירת היריון מלאה, יבוצע ייעוץ של רופא תעסוקתי ותיבדק אפשרות של הקלה בשעות העבודה ו/או שינוי באופי העבודה.

אם מדובר בסימפיזיוליזיס שמונע תזוזה, על הרופא לפרט ולהדגיש את המצב ולצרף חוות דעת עדכנית מאורתופד.

bottom of page