top of page

טעויות נפוצות בהנקה שעלולות לפגוע בתהליך ההנקה

WhatsApp Image 2024-10-30 at 14.58.55.jpeg

הנקה היא חוויה ייחודית ומעצימה, אך גם מלווה באתגרים לא מעטים, במיוחד בשלבים הראשונים. עבור אימהות רבות, ההתמודדות עם כאב, מיתוסים מבלבלים, ועצות שאינן מוסמכות עלולים להפוך את ההנקה למורכבת יותר. במדריך זה נסקור את הטעויות הנפוצות ביותר שנשים עושות בהנקה וכיצד ניתן להימנע מהן כדי להפוך את התקופה הזו למהנה, נוחה ומוצלחת יותר.

עודכן: 30.10.2024

אנה קוגן MN, RN יועצת הנקה מוסמכת. 

דילוג על הנקות עקב כאב

הכאב הוא אתגר משמעותי שיכול להרתיע אימהות מניקות, אך דילוג על הנקות עלול לגרום לירידה בייצור החלב ואף לתחושת גודש קשה. הרבה פעמים, אימהות חושבות שהן צריכות לתת לשד הפצוע מנוחה, ולאפשר החלמה – אך הדבר פוגם בייצור החלב, ומפחית אותו. המטרה כן להמשיך את ההנקה במקביל לטיפול בבעיה שנוצרה, כאשר לכאבים ניתן לתת מענה עם תרופות אשר אותן ניתן לצרוך במהלך ההנקה. 

כאב במהלך ההנקה הוא לרוב סימן לכך שהתנוחה אינה נכונה, או שהתינוק לא תפס את השד בצורה מיטבית, ולכן, חשוב לשחרר את התינוק מהאחיזה ולנסות שוב. כאשר המטרה שלנו לאפשר לתינוק לפתוח פה רחב לפני החיבור. טכניקת החיבור נרכשת עם הזמן, אך חשוב לקבל הנחייה ודגשים כדי לבצע זאת נכון. האמונה שהתינוק יודע לינוק – נכונה אמנם, אבל הוא בהחלט זקוק לעזרה בחיבור הראשוני לשד – גם הוא לומד עם הזמן כיצד להיות יעיל בהתחברות.

 פתרון פשוט ומומלץ הוא ייעוץ עם יועצת הנקה מנוסה שתוכל לעזור באיתור הגורם לכאב ולמצוא את התנוחה הנכונה.

שאיבה מרובה מדי

שאיבה עשויה להיות כלי יעיל במקרים של חזרה לעבודה או רצון להקל על גודש, אך שאיבה מוגזמת יכולה לגרום לייצור עודף של חלב ולהגברת הסיכון לדלקות. מומלץ לשאוב לפי הצורך בלבד, ולא בתדירות גבוהה מדי, כאשר יש לזכור שכל פינוי של חלב מהשד – מוביל לייצור נוסף, וכאשר האמא מתחילה להאכיל את ״המקפיא״ ולא את התינוק נוצר חוסר האיזון בין הדרישה של התינוק לייצור של האמא שגורם לדלקות. זאת כיוון שאותה שאיבה הינה מיותרת ויכולה לגרום לאי נוחות ולהחמיר בעיות קיימות בשד. כיוון שהתינוק אינו זקוק לחלב הנוסף האמא מייצרת עבור אותו הסטוק. רוב הנשים – לא מגיעות לשימוש בסטוק שיוצרות והרבה פעמים מבינות שהעבודה הייתה די לחינם בהמשך הדרך. 

האזנה לעצות לא מוסמכות

בשל השפע הרב של עצות והמלצות סביב נושא ההנקה, אימהות רבות מוצאות את עצמן מבולבלות ולא בטוחות כיצד לפעול. חשוב לסנן מידע ולהישען על מקורות מוסמכים – יועצות הנקה, רופאים, או אחיות המתמחות בטיפול בתינוקות ובאימהות מניקות.

הפסקת הנקה עקב טיפולי שיניים או בדיקות דימות

רבות חוששות לבצע טיפולים רפואיים כמו טיפולי שיניים או בדיקות דימות בשל חשש שזה ישפיע על התינוק, אך ברוב המקרים אין צורך להפסיק את ההנקה. טיפולי שיניים עם הרדמה מקומית, למשל, אינם משפיעים על התינוק ואינם מצריכים הפסקת הנקה, וחומרים ניגודיים בבדיקות דימות כמו רנטגן או MRI נחשבים בטוחים לשימוש ואין צורך להפסיק את ההנקה. ישנן הנחיות מאוד מדויקות בהקשר הזה, ויש לבדוק ולברר עם המרכז הטרטולוגי טרם הבדיקה. הרבה פעמים, צוותים שפועלים במכונים אינם מודעים להנחיות הקיימות לגבי נשים מניקות – ואף מנחים להפסיק הנקה או להמתין לחידוש ההנקה ללא שום צורך בכך. 

מיתוסים נפוצים שעלולים להרוס את ההנקה

לצד טעויות נפוצות, קיימים גם מיתוסים שגויים רבים על הנקה, שחשוב להכיר ולהפריך כדי למנוע בלבול והחלטות שגויות.

״אם אין חלב בשאיבה – אין מספיק חלב"

זהו מיתוס נפוץ שיכול לגרום לאימהות לחשוב שהן אינן מייצרות חלב בכמות מספקת. חשוב לדעת שהיכולת לשאוב חלב אינה מעידה בהכרח על הייצור הכללי, וכי יש תינוקות שמצליחים להוציא הרבה יותר חלב בהנקה מאשר מכונת השאיבה. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את הזמן שבו האם המניקה שואבת, יש סוג של ציפייה שבכל רגע נתון ניתן לשאוב חלב עם משאבת חלב – וזה לא ככה במציאות אלא תלוי בייצור של האמא, הזמן שהשאיבה בוצעה בהתאמה לזמן שהתינוק ינק ועוד. 

״חייבים להניק בכל שלוש שעות בדיוק"

למרות שהמלצה זו נכונה לרוב, כאשר הכוונה להנקה תכופה ועד שלוש שעות בתחילת ההנקה, כל תינוק שונה, וייתכן שיש צורך להניק לפי דרישת התינוק ולא לפי שעון. ההנקה לפי דרישה תסייע לתינוק להרגיש בטוח ושבע ותשמור על ייצור חלב ברמה גבוהה יותר.

"אסור לאכול מזונות מסוימים בזמן הנקה"

מיתוס זה שגורם לנשים לחשוש מפני אכילת מזונות מסוימים, כמו ברוקולי, קטניות, ומזון מתובל. האמת היא שרוב האימהות יכולות לאכול תפריט רגיל ומגוון, שכן רק לעיתים נדירות מזון יגרום לתינוק לגזים או לתגובה שלילית אחרת.

״תינוק צריך להיות שבע ולהניק במרווחים גדולים יותר"

מיתוס זה עלול להוביל לכך שאימהות יחשבו שהן צריכות להרחיק את זמני ההנקה כדי להבטיח שהן "מחכות מספיק זמן" עד שהתינוק שוב רעב. בפועל, תינוקות רבים זקוקים להנקה בתדירות גבוהה כדי להתמלא וגם לקבל ניחום ורוגע דרך החיבור עם האם. נתקלת בהנחיות מיושנות של רופאים שממליצים להמתין כדי למנוע ״העמסה״ על מערכת העיכול של הילד. אך שוכחים שמדובר בנוזל בכמויות לא גדולות שהתינוק מנטר את הכמויות באופן שתואם לצריכה שלו. 

 

"אם התינוק לא נרדם אחרי ההנקה – ההנקה לא מספיקה"

מיתוס זה יוצר לחץ אצל אימהות שמניחות שאם התינוק אינו נרדם, הוא לא שבע. בפועל, שינה תלויה בגורמים רבים, כולל רמת העייפות של התינוק ורמת האנרגיה שלו. לכן, אין קשר ישיר בין הכמות שהוא אכל ובין היכולת שלו להירדם.

סיכום

ההנקה היא תקופה מיוחדת ומרגשת, אך חשוב להימנע מטעויות נפוצות ולא להקשיב לכל מיתוס שגוי. המידע המוסמך והידע המקצועי מסייעים לאימהות ליהנות מההנקה בצורה בריאה ונכונה להן ולתינוקותיהן.

עמוד האינסטגרם של אנה 

הבלוג של אנה Nurse with love

הכירי את המוצרים שיהפכו את ההריון והלידה שלך לחוויה נעימה, מעצימה ובטוחה.

bottom of page