עיסוי פרינאום
עיסוי הפרינאום (חיץ הנקבים) במהלך ההיריון נמצא מועיל בהפחתת קרעים בלידה ובהקטנת הצורך בחיתוך החיץ. מאיזה שבוע כדאי לך להתחיל, איך עושים את זה ובאיזה שמן משתמשים – מדריך מפורט.
עודכן: 03.04.2023
מה זה פרינאום?
פרינאום הוא חיץ הנקבים, חלקו התחתון של הגו, בין הירכיים. חיץ הנקבים ממוקם בהמשך למוצא האגן ונמצאים בו החלקים הסופיים של מערכת העיכול (פי הטבעת), של מערכת השתן (השופכה) ושל מערכת המין (איברי המין החיצוניים). זהו אותו אזור שממנו ייצא התינוק לאוויר העולם אחרי המעבר בתעלת הלידה.
מה עשוי לקרות לפרינאום בלידה?
לרקמה העדינה שבין פי הטבעת לנרתיק נגרמת לעיתים קרובות טראומה בעת הלידה, בעיקר בזמן מעבר הראש בתעלת הלידה. ברוב המקרים מדובר על קרעים שטחיים שלא תמיד דורשים תיקון, אך לעיתים אלו קרעים משמעותיים יותר, היכולים לערב גם את פי הטבעת. במקרים אלה הריפוי קשה יותר.
במקרים מסוימים ייאלץ הצוות הרפואי להרחיב את חיץ הנקבים על ידי ביצוע אפיזיוטומיה - חיתוך חיץ הנקבים. בעבר היה חיתוך החיץ מבוצע באופן שגרתי כמעט בכל יולדת לפני לידה ראשונה וביולדות לפני לידה מכשירנית, מתוך מחשבה כי חתך כזה מקטין את הסיכון לקרעים חמורים.
במהלך השנים הצטברו עדויות בספרות לכך שמדובר בפעולה שאינה מונעת קרעים באופן גורף, ושיעור האפיזיוטומיה ירד בהתאם. כיום מבוצע החיתוך רק בכ־15% מהלידות.
קרעים בפרינאום וחיתוך חיץ גוררים לעיתים כאב ממושך בפרינאום לאחר הלידה, בעיקר בעת מגע מיני. קרעים משמעותיים שמערבים את פי הטבעת עלולים גם לגרום לבעיות בסוגרים עד לאי שליטה על סוגרים.
כיצד עיסוי פרינאום עוזר?
לא תמיד ניתן למנוע לחלוטין קרע בעת הלידה, אך אפשר לשפר את גמישות הרקמה בפרינאום באמצעות עיסוי, וכך להפחית את שכיחות הקרעים ואת הצורך בביצוע אפיזיוטומיה.
מאמר סקירה שמסכם נהלים מומלצים בהיריון כלל המלצה לעסות את הפרינאום בכל הנשים החל מהשבוע ה־34 להיריון ועד ללידה כדי למנוע קרעים או להפחיתם. לפי ההמלצות נדרש עיסוי יומי של חמש עד עשר דקות בשמן מתאים כדי לשמור על גמישות הרקמה.
המחברים מצאו כי עיסוי פרינאום בנשים לקראת לידתן הראשונה הפחית טראומה לפרינאום בלידה, הקטין את הצורך בתיקון כירורגי (תפרים) וצמצם את הצורך בחיתוך החיץ. עיסוי פרינאום בנשים לקראת לידה שאינה הראשונה הפחית כאב בפרינאום גם שלושה חודשים לאחר הלידה.
מאמר סקירה נוסף שפורסם ב־2023 הראה אף הוא כי השיטה המוכחת היחידה למניעה ולהפחתה של קרעים היא עיסוי פרינאום בהיריון. נשים שביצעו אותו היו בסיכון נמוך בכ־60% לקרעים.
איך מעסים?
ההמלצות הן לבצע עיסוי פרינאום בשליש השלישי של ההיריון – החל מהשבוע ה־34 – בשמן מתאים, ולעשות זאת מדי יום במשך חמש עד עשר דקות. במאמר הסקירה ההמלצה היא על שמן על בסיס שמן שקדים. מחקר שנערך במרכז הרפואי סורוקה מצא יעילות לשמן על בסיס חוחובה (שמן שזהה בהרכבו המולקולרי לשכבת ההגנה הראשונה של העור).
כדאי להתחיל בעיסוי אחרי מקלחת חמה, כשהעור נקי, רך וחמים. יש להקפיד על היגיינה של האצבעות המעסות ולהיזהר מציפורניים ארוכות. מוטב לרוקן את שלפוחית השתן לפני העיסוי.
1. שמני את אגודלייך והחדירי אותם בעדינות לתוך הנרתיק (אם את העיסוי עושים בן או בת זוג יש להשתמש באצבעות המורות).
2. פסקי את האצבעות בעדינות לצדדים וכלפי מטה והחזיקי את המתיחה למשך כדקה.
3. תוך כדי לחץ קבוע הניעי את האצבעות בצורת U וחזרי על הפעולה כמה פעמים, ואחר כך שחררי. ניתן לחזור על הפעולה כמה פעמים עם הפסקות לשימון ולהרפיה.
אין לבצע את העיסוי במי שסובלת מהרפס וגינלי או מזיהומים אחרים, כדי למנוע את התפשטות הזיהום. יש להימנע מנגיעה בפתח השופכה (פתח יציאת השתן).
גם לנשים שנמצאות בשבוע מתקדם יותר וטרם התחילו בעיסוי מומלץ לאמץ את הנוהג. ככל שיתמידו בעיסוי, הרקמות יהיו גמישות יותר לקראת הלידה.
אפשר לשלב את העיסוי בלידה עצמה?
קיימות עדויות לכך שעיסוי פרינאום בלידה עצמה, ובייחוד בשלב הלחיצות, יכול להפחית סיכון לקרעים משמעותיים. לכן ברוב מרכזי הלידה מבצעות אותו המיילדות גם בעת הליך הלידה הפעילה. מומלץ כי כל יולדת תביא איתה לחדר הלידה את השמן שהשתמשה בו בזמן ההיריון.
השמן שלנו Oineum, נרקח מתערובת ייחודית של שלושה שמנים שהראו יעילות מחקרית בהפחתת קרעים בלידה- שמן שקדים, שמן זית ושמן חוחובה. מכיל 100 אחוז רכיבים טבעיים. נרקח בהמלצת רופאים בכירים וכימאים.